måndagsmat?


Jag sökte på "måndagsmat" på google, och fick fram den här bilden. Visst längtar man till jul? :)

Choklad bollar




Ingredienser

Portioner: 30

100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kallt starkt kaffe
pärlsocker eller annan garnering
 

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
Smält smöret och låt puttra en kort stund.

Rör ihop socker, kakao, havregryn, kaffe och smöret. Ställ in i kylskåp så att smeten stelnar lite, ca 1 timme.

Forma bollar. Rulla i pärlsocker (gärna mångfärgat), kokos eller annan garnering. Servera till kaffet.

FÖR ALLA? Vid laktosintolerans: Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin. Vid glutenintolerans: Byt ut havregrynen mot samma mängd glutenfri müsli. Passar dig som inte tål ägg.

               



       



Äter du tillräckligt varierande?

Ni har säkert hört att det är viktigt att äta varierat? Med det menas såklart att du inte bara kan äta typ popcorn.
Det är väl helt självklart att du måste äta chips, bakelser, glass, nötter, tårtor och godis också?!
Så om du sitter där hemma och mumsar på lite kakor, spring genast iväg och köp dej något av det ovanstående!
Det är ju  faktiskt för din egen hälsa..?





Du kan alltså inte bara äta glass.


Du måste bl.a äta choklad också.








ny design

vad tycks? :)


KEMI !

Organiska syror i frukt och din kropp...

Varför smakar frukter syrligt? Jo, det beror på att det finns organiska syror i dem, till exempel äppelsyra, vinsyra och citronsyra. Andra exempel på organiska syror är ättiksyra i gurkinläggningar, acetylsalicylsyra i magnesyltabletter och stearinsyra i stearin ljus. I kroppen finns det också många organsiska syror. De bildas bland annt när maten förbränns så att du får energi.

Frukt är även väldigt bra för hyn, gott är det dessutom också!




mangokyckling

5 - 6 kycklingfiléer.
1 ½ dl vatten.
1½ hönsbuljongtärning.
1½ msk kinesisk soja.
2 tsk sambal oelek.
1 stor purjolök.
1 stor paprika.
3 dl créme fraiche.
3 msk mangochutney.
1 - 2 mangofrukter.   Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Bryn dem i lite olja. Flytta över bitarna i en gryta.
Tillsätt vatten, buljongtärning, soja och sambal oelek. Koka under lock i 15 minuter.
Sölj och grovstrimla purjolöken, hacka paprikan och rör ned den i grytan. Tillsätt creme fraiche och chutney. Koka i 5 minuter.
Skala mangon och skär i bitar. För ned i grytan.
Servera med ris.  


konserverad cheeseburgare


Det låter inte speciellt gott, dessutom står det att det kan medföra allergiska reaktioner, vem vet? Kanske man får åka in på akuten! Hehe, någon som vågat prova?


Lördag(sgodis)

Blogg superwoman :En helt vanlig mamma, Hur mycket Godis
Den ända dagen ingen kan klaga på att man äter godis, visst? :D
Vilket är ditt favoritgodis? ")


HELG!

Hejhej på er, hur mår ni? Skönt med fredag va, heeelg!
Idag hade vi håltimme så jag och Maja besämde oss
förr att äta lunch hemma istället för i skolan. Maja åt
varmamackor och jag åt spenat-tortenlini med keso och
pesto. Grymt gott var det!
Ikväll ska jag på tjejmiddag hos Moa. Undra vad vi ska äta
hos henne... Roligt ska det bli iallafall! Vad ska ni göra nu
när det är fredag och helg?


Här är lunchen jag åt idag.


Tacos


Alla älskar tacos!
I min tacos finns alltid tomat, ost, sallad, gräddfil, guacamole, köttfärs mm.
Ninna brukar ha bajs i sin, men jag föredrar köttfärs

Lunch

Helloj :) <3
Till lunch idag åt vi spaghetti med köttfärssås, och lite ketchup. Drack vatten till det.
Helt okej mat faktiskt, vi är ju i skolan. Men nu ska jag dra, har engelska kvar, sen slutar vi.
pussipussipussipuuuuusss!


Fiskolja?

Ja, tack!
Låter det konstigt? Kanske, men fiskolja innehåller jättenyttiga omega-3-fettsyror.
Fiskoljan är i små kappslar som man sväljer med vatten, ungefär som att svälja en tablett.
Rekomenderas att äta 1-4 dagligen.

Mumsigt va? Nej, det smakar faktiskt inget. ;)



Mjölk


Mjölk är nyttigt, det vet vi ju. Men hur nyttig är den?

I de nya svenska näringsrekommendationerna finns rekommendationer för 22 olika näringsämnen. 18 av dem finns i mjölk. Livsmedelsverket rekommenderar att vi konsumerar 5 dl mager mjölk/mjölkprodukter per dag. Då får vi i oss väsentliga mängder av dessa 18 näringsämnen.

Mjölk är ett ovanligt komplett livsmedel. Därför är det smart att dricka mjölk hela livet.

Och så är det ju så gott!

Mjölk är smart!


Alla älskar Italien





Han har så rätt!



gratis kläder?

Det här har inget med mat att göra, men jag vill ju ändå tipsa alla underbara läsare om en sida där man samlar poäng och får presentkort på h&m, jc eller gina tricot hemskickat när man har 400 poäng. Klicka på min värvningslänk här, och få 50 poäng att börja med!


Fabulous!

Äpple- & vaniljmuffins med valnötscrisp.

Supergoda och enkla, en härlig mix av smakerna vanilj, äpple, kanel, havre och valnöt!


Smet:
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1-2 krm malen kryddnejlika
1 krm muskot
1 krm salt
2 1/2 dl (farin)socker
2 tsk bakpulver
100 g smör
3 ägg
2 dl mjölk
1 rivet äpple

Smuldeg:
2 tsk kallt smör
2 tsk farinsocker
2 tsk vetemjöl
Ca 1 dl havregryn
4 msk hackade valnötter
(Ev lite flytande margarin om degen blir för torr)

Smörkräm (stor sats):
100 g smör
Ca 8 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker (eller ännu hellre 1 påse av Dr Oetker's flytande vaniljessens)
Dekoration:
Valnötshalvor


För bästa resultat och saftighet, se till att låta alla ingredienser stå framme 1-2 timmar så att allt får rumstemperatur.

Sätt på ugnen, 225-250°C (vad som brukar funka bäst i din ugn). Skala och riv äpplet. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda alla torra varor till smeten och vänd ner i ägg- och sockerblandningen. Häll i det rivna äpplet och rör försiktigt om. Fördela smeten i stora formar.

Blanda alla ingredienser till smuldegen, fördela crispet på muffinsarna. Grädda dem i mitten av ugnen tills de fått vacker färg, ca 10 min. Låt svalna.

Gör smörkrämen av rumsvarmt, riktigt mjukt smör; blanda smöret med florsocker och vaniljsmak, vispa med elvisp till en mjuk, fluffig kräm. Spritsa ut krämen över de avsvalnade muffinsarna. Dekorera med en halv valnötskärna.






Dumle...

Jag är en stor dumle älskare.
Dumle är allt det fins i alla smaker och former.
Visste ni att dumle klubban var det förta som kom den kom ut i butikerna redan 1945.

Dumle orginal.
Dumle klubba.
Dumle appel-pear.
Dumle snacks(liten förpakning).
Dumle snacks (stor förpakning.
Dumle cocoa.
Dumle mini bites.
Dumle mix 3.
Dumle glass.




En klockren favorit!

Italiensk pastasallad

En god pastasallad som tar vara på några av det italienska kökets främsta tillgångar: buffelmozzarella, lufttorkad skinka, solmogna tomater och färsk basilika.

  • 400 g pasta, t.ex. penne rigate
  • 200 g lufttorkad skinka, t.ex. parmaskinka
  • c:a 20 körsbärstomater
  • 1 burk minimozzarella
  • 10-15 basilikablad
  • Dressing
  • 10-15 basilikablad
  • 3 msk pinjenötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar

  •  

    Tillagning

    1. Dressing: Mixa alla ingredienser i en matberedare. Smaka av med svartpeppar och salt.
    2. Pastasallad: Koka pastan enligt anvisningar och låt svala något.
    3. Blanda dressingen med pastan i en stor serveringsskål.
    4. Dela körsbärstomaterna på hälften, skär skinkan i bitar, strimla basilikabladen grovt samt låt vattnet rinna av från mozzarellan. Lägg ingredienserna i pastaskålen och blanda väl.
    5. Dekorera med en basilikakvist.


    Stort eller litet?


    Samma sak, men så olika, ellerhur?!
    Vad är bäst? :)


    matmatmat

    Tjoho alla matälskare!
    För inte så länge sen kom jag hem från skolan, och då var det dags att göra lite mellanmål.
    Hade tänkt lite lingongrova, men det blev en toast och youghurt isället! Jag hade även i lite linfrön i min youghurt,
    för er som vill ha det lite nyttigare.


    Mellanmål



    Torkade bananer? Nej tack!

    Är det någon mer än jag som inte gillar torkade bananer? Liksom, de finns överallt, men de smakar piss! HAHA, ursäkta språket ;) Men t.ex. i alla goda musli's som finns med massor av goda torkade frukter, så finns det alltid torkad banan med och förstör! Visst blir man sur... Hehe, blev ett ointressant inlägg men ändå, nu har jag sagt vad jag stör mig på varje morgon. :P


    Ninna is back :D

    Halloj bloggen!
    Det var väldigt länge sen jag skrev, förlåt för det. Men jag har haft väldigt mycket att göra, läxor m.m.
    Okej, jag tänkte berätta lite vad jag har ätit under de senaste dagarna.
    Till frukost har jag ätit oftast ätit mackor med ost & skinka. Mitt favoritbröd är lingongrova, gott & nyttigt!
    Luncherna har varierat, inte den bästa maten kanske, skolan ni vet..
    Middagarna har varit ganska nyttiga och varierande.
    Mer om maten jag har ätit vet jag inte riktigt vad jag ska skriva om. ;)



    Väääärldens godaste bröd!






    Lovley!

    Cheesecake


    Cheesecake - ostkaka - frusen glasstårta

    En god glasstårta, enkel att göra.


    Klocka Tid: 40 min + 7-8 timmar i frysen

    Muffins 6-8 portioner


    Du behöver:

    • 2 dl socker
    • 3 ägg
    • 200 g philadephiaost
    • 3 dl vispgrädde
    • 2 tsk vaniljsocker
    • 10 digestivekex

    Gör så här:

    Dela äggen. Vispa sockret och äggulorna pösigt. Rör i vaniljsockret.

    Blanda i philadelphiaosten.


    Vispa grädden i en egen bunke och rör ihop med det andra.


    Vispa äggvitorna hårt i en egen bunke och rör ihop med det andra.


    Krossa kexen och lägg hälften av detta på botten av en rund form med löstagbar botten.

    Häll i smeten och strö resten av kexsmulorna ovanpå.


    Ställ in i frysen 7-8 timmar. Tag ut kakan 15-30 minuter i rumstemperatur före servering.




    Smörgåstårtor...

    Ingredienser:

    Räk- och örtröra:

    200 g skalade räkor, grovhackade
    1 liten rödlök, finhackad
    2 dl crème fraiche
    1 msk torkade örter

    Tonfiskröran:

    3 ättiksgurkor, finhackad
    1 burk (185g) avrunnen tonfisk i vatten
    1- 1 ½ dl gräddfil
    1 ½ tsk citronpeppar
    6 skivor landgångsbröd
    ev. lite margarin

    Garnering:

    2 dl gräddfil
    1 dl finhackad dill
    200 g räkor
    2 kokta ägg
    avokado
    citron
    100 g gravad lav
    dillkvistar
    cocktailtomater
    gurka

    Gör så här:

    Blanda fyllningarna i två olika skålar.
    Landgångsbröden kan eventuellt smöras med lite smörgåsmargarin.
    Skär bort kanterna på landgångsbröden och lägg ihop tre lager bröd, två bredvid varandra, med fyllning mellan (två skivor bröd bredvid varandra, räk- och örtröra, två skivor bröd igen sen tonfiskröran sen de sista två skivorna bröd).
    Rör ihop gräddfilen och den finhackade dillen o brer ut den på hela tårtan o på kanterna.
    Svep gärna om plastfolie och låt ligga kallt några timmar.
    Dekorera smörgåstårtan efter smak.




    Ingredienser:

    9 landgångsbröd

    Fyllning 1:

    200 g philadelphiaost
    100 g strimlad skinka
    1/2 dl gräslök, finklippt
    salt och peppar

    Fyllning 2:

    4 msk majonnäs
    4 msk gräddfil
    100 g räkor, rensade och hackade
    1/2 burk röd caviar, à 60 g
    2 msk dill, fin hackad

    Gör så här:

    Blanda fyllningarna i två olika skålar.
    Skär bortkanterna på landgångsbröden och lägg ihop tre lager bröd, tre bredvid varandra, med fyllning mellan
    Svep gärna om plastfolie och låt ligga kallt några timmar.

    Garnering:

    1 dl crème fraiche
    1 dl majonnäs
    några skivor rökt skinka
    några skivor ost
    räkor, citron
    kokta ägg

    Gör så här:

    Ja, man kan dekorera en smörgåstårta efter smak.
    Jag brukar göra så här.
    Jag rör ihop crème fraichen med majonnäsen o brer ut den på hela tårtan o på kanterna o sen lägger jag en stor klick med räkor i mitten, runt detta brukar jag lägga lite kokta ägg som jag har delat på hälften.
    Gurka brukar jag garnera kanterna med, gurka i tunna skivor.
    Ja sen tar jag lite blad av bladsallad o lägger ett litet blad i dom fyra hörnen, sen rullar jag den
    skivade skinkan som små rosor o lägger ut dom lite fint.
    Ja man garnerar med det man har hemma lite ost o sen massa grönsaker efter smak.
    Glöm inte någon citron skiva på räkorna o kanske en apelsin skiva vid köttet o så lite dill o persilja.







    Nyttigt brun!

    Hejhej! Alla grönsaker är bra, det vet väll alla? Men vet ni egentligen vad de olika är bra för? Jag tänkte lägga in en egenskap för frukter/grönsaker i veckan :)
    Vi börjar med de görnsaker man blir brun av!


    morötter och tomater innehåller ämnet caroten, som pigmenterar huden i en "gyllenbrun" färg om man äter stora mängder.



    Enkelt, snabbt, gott och fint!

    Hejhej! Jag vill tipsa er om min middag som jag åt idag. Jag kokade tortrelini och ärtor i samma kastrull och till det ostsås på sidan. Det tog ca. 10 min att laga, var supergott och såg fint ut!
    Jag hade tortellini med spenat, men det är alltid kul att variera sig. Man kan ju också blanda olika smaker.
    Jag kan ge er mitt superlätta recept på ostsåsen:
    Blanda och koka upp 2 msk smör med 2 msk vetemjöl. Häll i så mycket mjölk du vill ha, ca 5 dl. Koka upp, krydda med salt och pappar och lägg i ost, voooila!
    Lycka till!


    V.S


             Vad är godast?


    Middag...

    Ikväll ska vi äta lax, och lax innehåller väldigt mycket omega3! Gott och nyttigt, at the same time!





    Min dröm tårta.

    FIN MOUSSETÅRTA


    Ingredienser Beräknat för 12 portioner
    Botten:
    3 st ägg
    1 1/2 dl socker
    1 1/2 dl vetemjöl
    Fyllning:
    1/2 liter repade vinbär
    1 dl socker
    Fyllning (kesellafromage):
    500 g kesella, 10%
    9 st gelatinblad
    1 st citron
    4 st äggulor
    1 1/2 dl socker
    1 1/2 dl mjölk
    5 dl vispgrädde
    Garnering:
    3 st gelatinblad
     3 dl avsilad rödvinbärssaft
    1-1 1/2 dl vispgrädde
    (sockrade) vinbärsklasar

    Fin moussetårta. © ICA Bokförlag

    Gör så här:

    Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Rör ner mjölet och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 20 min. Ugnstemp: 175°C, varmluft 175°C. Låt kakan kallna i formen.

    Mixa eller mosa vinbären och sockret till fyllningen till en saftig bärmassa. Sila av bärsaften och späd ev. med röd saft och vatten till garneringsgeléet.

    Förbered kesellafromagen. Lägg gelatinbladen, även de som ska användas till garneringen, i kallt vatten. Riv skalet och pressa saften ur citronen.

    Blanda äggulor, socker, 2 msk citronsaft, citronskal och mjölken i en kastrull. Sjud allt på svag värme under kraftig vispning tills krämen är tjock och luftig.

    Ta kastrullen från värmen. Låt äggkrämen svalna några min. Ta upp 9 av gelatinbladen. Rör ner dem i den varma krämen. Låt den kallna i kallt vatten. Rör i den emellanåt. Häll över krämen i en skål.

    Lossa kakan från formen och dela den i 2 bottnar. Låt den undre bottnen ligga kvar på formens bottenplatta. Klipp 2 remsor av smörgåspapper, 15x20 cm. Vira dem runt bottnen som ligger på plattan. Kläm fast formens kant på nytt.
    Bred vinbärsmoset jämnt över bottnen. Lägg på den andra bottnen. Tryck fast den jämnt.

    Blanda ner kesellan i äggkrämen när den börjar tjockna. Vispa grädden till tjockt skum (ej för fast) och vänd ner det i krämen. Fyll fromagen i formen och bred ut den så att ytan blir jämn. Ställ formen i kylskåpet 3-4 tim.

    Ta upp de resterande gelatinbladen. Smält dem på svag värme eller på full effekt, max 800 W, i 30 sek. i mikrovågsugn. Låt lösningen svalna något. Blanda ner den i en fin stråle i saften. Häll den försiktigt ovanpå fromagen som en spegel. Låt geléet stelna.


    Lossa försiktigt formens kant. Ta bort pappersremsorna. Lägg tårtan på ett serveringsfat. Garnera med spritsade gräddtoppar. Garnera med vinbärsklasar.


    Honeyhoneyhoney

    Vad är honung?

    Honung är enligt Livsmedelsverket, något förenklat, den produkt som bin framställer av pollen och nektar, alternativt sekret från levande växtdelar, eller utsöndringar från växtsugande insekter, t ex bladlöss. För att en produkt skall få kallas honung får inget ha tillförts eller borttagits.

    Det är jättebra att ha i teét när man är försyld eller när du bakar bröd. Eller varför inte slänga på lite på maten innan du tar in det i ugnen? Det passar till allt liksom! :D


    Mumma kardemumma!

    Tjolahopp! Kom precis upp efter en jättegod middag! Det var kasler med ägg och smält ost på. Till det hade jag basmatiris, sallad, creme fraiche. mumma!


    Tips.

    Hejsan jag har hittat en sida med massa goda muffins recept.
     Det finns recept för alla smaker.
    Sida heter www.dagensmuffin.se



    Från Indien till Sverige:

    Grönsaker:

    Alu (Aloo) - Potatis, lika många stavningar som storlekar, men det uttalas i
    alla fall på samma sätt.
    Bund Gobi - Kål
    Channa - Kikärtor
    En mycket god rätt innehållande kikärtor är Channa masala, dvs. kikärtor i en (ofta) kryddstark blandning.
    Chawal - Ris. Äts oftast i södern.
    Dal - Linser
    Gajar - Morot
    Gobi - Blomkål.


    Grönsaksmarknad i Mysore, Karnataka

    Kheera - Gurka.
    Mutter - Gröna ärtor. Prova gärna att äta Alu Mutter med chapati (dvs potatis och ärtgryta med tunna pannbröd)
    Palak - Spenat
    Piaz - Lök. Rå serveras den ofta som tilltugg till maten.
    Sabzi - Grönsaker!



    Cookies, min favorit!

    Amerikanska cookies
    Ger ca 30 st

    Ingredienser:
    150 g blockchoklad, mörk
    100 g sötmandel
    2 ägg
    5 dl vetemjöl
    200 g smör, margarin
    3 dl råsocker eller brun farin
    1 msk vaniljsocker
    1 tsk bikarbonat
    1 krm salt


    Ugn: 175°C

    Gör såhär:
    Sätt på ugnen 175°C. Hacka mandeln grovt. Hacka blockchokladen.
    Rör ihop margarinet med socker poröst. Tillsätt äggen, vispa. Blanda ihop övriga ingredienser i egen bunke. Tillsätt dem tillsammans med mandeln och chokladen rör ihop alltsammans.
    Forma degen till en rulle och skär den i 30 bitar. Rulla dem till jämna kulor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper eller dylikt. Platta ut dem med mjölad hand.
    Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.





    Energigifflar

    Lika goda som kanelbullar men du får lite mer nyttigheter på köpet. Gifflarna är bakade med en del grahamsmjöl och fyllda med energistinn torkad frukt och äpplen.


    150 gram  smör
    5 dl lättmjölk
    50 gram jäst
    0,5 tsk salt
    0,5 dl råsocker
    12 dl vetemjöl, ca
    3 dl grahamsmjöl
    Fyllning
    1 st äpple(n), fint hackat
    1 dl Torkad Frukt, fint hackad av valfri sort eller russin
    0,5 dl pumpafrön
    2 msk kanel
    0,5 dl råsocker
    50 gram smör
    Pensling
    1 st ägg, uppvispat


     

    Tillagning

    ca 32 gifflar

    1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader.

    2. Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av degvätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, det mesta av vetemjölet (spara lite till utbakning) samt grahamsmjölet och blanda till en deg. Knåda 8 minuter, eller 4 minuter i maskin, till en smidig deg. Låt den jäsa i bunken med bakduk i 30 minuter.

    3. Blanda under tiden äpple, torkad frukt, pumpakärnor, kanel och råsocker.

    4. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor rundel, ca 1/2 cm tjock. Bred smör i ett tunt lager över. Skär först varje rundel i fyra delar och dela varje del i fyra snibbar så du får 16 snibbar per rundel.

    5. Lägg en matsked fyllning på den bredaste delen av varje snibb och rulla ihop från samma sida till gifflar. Böj till dem lite så de liknar horn. Låt dem jäsa på plåt under bakduk ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

    6. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på lite råsocker. Grädda 6-8 minuter och låt svalna på galler.

     

     


    Saftiga scones

    Snabbt och lättbakat. Servera med en god ost, marmelad och en kopp te.

    Ingredienser

    250 250 g vetemjöl
    150 150 g mjölk
    15 15 g bakpulver
    30 30 g smör
    5 5 g salt

    Gör så här

    1. Blanda snabbt ihop allt. Dela upp i bitar och rulla dem runda. Låt vila 10 min.

    2. Platta ut bullarna och nagga med gaffel. Vila i 20 minuter under handduk.

    3. Baka i 250 grader ca 5-10 minuter.

    4. Servera till eftermiddagsteet med en god marmelad, t ex tomatmarmelad.






    Har ni kännt skillnaden mellan ris och ris?

    Min nya favorit är basmatiris. Det är lite längre och smalare, och mycket godare! :D Jag har alltid tyckt om ris, men det här riset är bannemej helt galet gott! :P







    Majas dag.

    Frukost : Två rostade mackor med oboy

    Lunch : Köttbullar med potatis

    Middag : Kräftor med kexs och ost
     

    Efterett : Frysta jordgubbar & glass
     


    Servett


    1. Vik ut servetten helt
    2. Vik servetten på mitten
    3. Vik servetten en gång till
    4. Vik ner servettens överkant
         mot mitten så att det
         bildas en spets
    5.Vänd servetten och pressa
         ner hörnen så att servetten
         bildar ett hjärta
    6. Vänd servetten och placera
         hjärtat på bordet.





    Mys med té.

    Godmorgon på er.
    Idag är det regnigt och kallt ute, vad kan då vara mysigare än att dricka en kopp té? I värlen finns det miljontals olika té sorter så det är bara att hitta sin favorit och smutta på!



    Grönt té- Motvärkar       Naturellt vanligt té.  Chai-té latte.            
    bröstcaner och även
    diabetes!




    Ibland blir man kär...

    Typ: Bakverk / Desserter
    Tillagningstid totalt: 45 min
    Arbetstid: 30 min
    Ingredienser: pers.
    250 g vetemjöl 
    3 tsk bakpulver 
    200 g blåbär 
    1 stk äggula 
    150 g strösocker 
    1 tsk vaniljsocker 
    8 msk solrosolja 
    1 1/2 dl kärnmjölk 

    Tillagning:
    -

    -En portion till 6 personer ger 12 muffins.

    -Sätt pappersformar i muffinsformen, (det går även bra att använda två pappersformar ovanpå varandra om inte man har en muffinsform)på bakplåten. Förvärm ugnen till 180°C (varmluft 160°C).

    -Blanda mjöl och bakpulver, ta ner blåbär i en sikt och låt droppa av.

    -Vispa ägget, tillsätt socker, vaniljsocker, olja och kärnmjölk. Rör bara igenom. Blanda mjölblandingen lite i taget och rör slutligen i de avdroppade bären.

    -Fyll formarna med smeten, grädda mitt i ugnen 20-25 min., (eller tills de har fått fin färg). Släck ugnen och låt de nybakade muffins vila ett ögonblick. Ta ur formarna och njut av dem varma eller kalla.








    Dagen idag:

    Hej på er alla hungriga matvrak! Hur mår ni nu när det äntligen är fredag och heeelg?! Jag tänkte bara berätta för er hur dagen har sett ut.

    Först så hade vi några lektioner... Sedan gympa då vi joggade runt i ett spår en bit bort från vår skola. Efter det så hade vi två timmars håltimme. Då passade jag ( Vikkan ) och Moa på att gå hem till mej och duscha samt för att äta lite lunch. Kan ni gissa vad vi lagade för något? Pannkakor med linfrön, våran favorit ofc! Snäll som jag är ger jag er receptet på mina och Moas hemlagade pannkakor med linfrön:

    2 ägg
    2 dl mjöl
    4 dl mjölk
    + lite smör vid gräggning/stekning

    Vispa ihop allt till en fluffig smet och häll sedan i linfrönen. Linfrönen kan såklart uteslutas med då blir pannkakorna inte lika nyttiga, men vem bryr sej?! Hihi. Smaklig måltid!

    += Gott och nyttigt för magen!



    spöregn & toblerone


    Frukt!

    Hejhej! Jag satt och googlade lite och hittade den här sidan. Där står allt du behöver (och inte behöver) veta om alla frukter. Dessutom har de underbara bilder, man vill ha alla när man ser dom! :P

    Vikkans dag

    Frukost: Grovt fullkornsbröd med ost och skinka. Flingor och en banan.

    Lunch: Pasta med ost och skinksås. Vatten till det.

    Middag: Pizza. Skinka och champinjoner. Mjölk.





    Ramadan

    I måndags inledes fastemånaden för muslimer i Sverige. Då avstår fastande från mat och dryck under dygnets ljusa timmar. Men ramadan är mycket mer än bara tålamodsprövande hunger.

    Ramadan är den nionde månaden i den islamiska kalendern. När nymånen är synlig börjar en ny månad. De fastande ska avstå från mat, dryck, sex och tobak från gryning till skymning. Muslimer som följer religionens bud ska även vara extra ödmjuka, hjälpsamma och givmilda under ramadan.
    Sjuka, barn, menstruerande eller gravida är befriade. Kravet att vårda sin hälsa är starkare än budet att fasta. Även personer som är på resande fot kan låta bli. Fasta i olika former förekommer i alla världsreligioner. Efter ramadan firas fastebrytarhögtiden, eid al-fitr i tre dagar.




    http://www.kolladinfrukost.se/

    På den här sidan kan du kolla din frukost, du får även hjälp och tips på hur du kan förbättra den. De här värdena gäller för mej:

    Ditt resultat - Kvinna: 14-17 år

    Energi (kcal)
    Du äter tillräckligt med energi till frukost.

    Protein
    Din frukost innehåller tillräckligt med protein.

    Fett
    Där är plats för mer fett i din frukost. Det bästa fettet finns t ex i mjuka margariner, olja, avocado, nötter och fisk.

    Kolhydrater
    Din frukost innehåller tillräckligt med kolhydrater. Du känner dig säkert mätt och pigg långt fram på förmiddagen.

    Socker
    Du äter mindre socker än de flesta. Gäller detta också för resten av dagen?

    http://www.kolladinfrukost.se/




    Snoddas

    Hejsan alla läsare.
    Jag bara älskar Snoddas även kallad Mockarutor, kaffekaka, vardagsruta och kärleksmums man brukar säga kärtbarn har många namn.


      Tid: 1 timme, varav 30 minuters arbete

    Muffins ca 15-30 st beroende på hur stora rutor man skär

    Du behöver:

    • 150 g smör eller margarin
    • 2 ägg
    • 3 dl strösocker
    • 3 tsk bakpulver
    • 2 tsk vaniljsocker
    • 2 msk kakao
    • 1 ½ dl mjölk
    • 4 ½ dl vetemjöl

    Glasyr:

    • 50 g smör eller margarin
    • 3 msk starkt kaffe
    • 1 msk kakao
    • 2 tsk vaniljsocker
    • 3 dl  florsocker

    Garnering:

    • 1-2 dl kokosflingor

    Gör så här:

    Smält smöret/margarinet och låt svalna.

    Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

    Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa snabbt ihop med elvisp.

    Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta matfettet. Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.


    Bred ut smeten i en form ca 40 x 32 cm med minst 3 cm hög kant som du antingen smörjt med matfett och bröat med ströbröd eller kokosflingor eller också klätt hela formen med bakplåtspapper.


    Grädda nederst i ugnen (första falsen) i 225 grader i 10-15 minuter.


    Gör glasyren. Smält smör eller margarin i en kastrull. Rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet.

    Bred den varma glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Strö över kokosflingor.


    Låt stå och stelna. Skär kakan i fyrkantiga bitar.

    Hoppas dom blir goda

    Vikkans middag

    Här är min middag. Eller det jag åt igår. Köttfärssås och spagetti. Muums!
     
     
     När jag äter mat vill jag att det är upplagt snyggt och prydligt, sådan är jag!




    sorry ;)

    Heeeej! Nu tänkte jag skriva ett långt inlägg, men såhär kort blev det, för nu ska jag ner och äta hamburgare. Tidig middag, jag vet, men jag ska träna så jag måste!




    ben&jerrys

    Hej alla matvrak! här får ni suktas lite av min favoritglass,
    ben & jerrys phish food




    Moas middag

    Hejhej! Här kommer min middag:

    Spaghetti med smält ost i, tomater och halloumi-ost (stavas?). Till det ett glas mjölk.
    Det här är jättebra för vegeterianer eftersom ost innerhåller proteiner, som man annars får i sig från köttet.

    Färskost is the shit

    Hejhej! Något jag bara måste tipsa om är mitt favoritpålägg, som är ett måste i mitt kylskåp, är färskost! Jag brukar äta philadelphia orginal, men som omväxling kan man ju äta med smak ibland, finns så otroligt många, goda!

     
    Mitt mellis: Oboy i söt mugg, lingongrova med philadelphia


    matblondiner.blogg.se

    VI MATBLONDIER HAR VÄRLDENS BÄSTA MATBLOGG, GLÖM ALDRIG DET! NI VET ATT NI ÄLSKAR OSS.

     
     

    vi behöver vitaminer!

    Det finns otroligt många vitaminer, de är också i sin tur bra/dåliga till olika saker. Här är några av de vanligaste vitaminerna:


    A-vitamin (retinol)
    Varför behöver kroppen A vitamin?: Får du för lite ser du sämre i mörkret. Du behöver det också till huden, slemhinnorna, infektioner (immunförsvaret) och för gravida (fosterutveckling).
    Finns i: lever (som man dock inte ska äta mer än en gång i vecka.), morot , chili, grönkål och i mjölkprodukter.
    Bristsymtom: Som sagt, man ser sämre i mörkret, så kallad nattblindhet.
    Kostråd: Män 0,9 mg/dag, Kvinnor och Gravida 0, 9mg/dag, Ammande 1,2 mg/dag.

    D- vitamin (kalciferol)
    Varför behöver kroppen D-vitamin? : Hjälper kroppen omsätta kalcium och fosfat.
    Finns i : Främst i fet fisk men även lättmjölk, mellanmjölk och margarin (inte riktigt alla).
    Huden har också själv en förmåga att bilda D-vitamin och det är då du är ute i solen, men den förmågantarmen!
    Bristsymtom: Kan orsaka blödningar hos barn och för att motverka ska alla nyfödda barn få en k- vitamin spruta men 1 ug direkt efter födseln.
    Kostråd: Män 80 ug/dag, Kvinnor 65 ug/dag

    C-vitamin (askorbinsyra) *
    Varför vi behöver C-vitamin?: Vi behöver vitaminen till många saker. Den deltar i bildningen av kollagen i bindväven som stärker blodkärl, hud, tänder och skelett. C-vitamin hjälper också kroppen att ta upp järn ur maten.
    Finns i: Färska bär och färsk frukt, de flesta grönsakerna, svarta vinbär innehåller mycket, grönkål, blomkål, apelsin, jordgubbar, och paprika.
    Bristsymtom: Trötthet och retlighet, blödande tandkött och försämrad sårläkning
    Kostråd: Vuxna 60 mg/dag, Gravida 70mg/dag och ammande 90 mg/dag.

    B1 (Tiamin) *
    Varför behöver vi B1? : Bla. för omsättningen av kolhydrater, för muskler och nerver ska fungera normalt och för att kroppen energi produktion ska vara normal.
    Finns i: Finns i många, till exempel i griskött, bruna bönor , soja bönor, lever och havregryn.
    Bristsymtom: Sämre aptit, trötthet, svårare att koncentrera sig. I riskzonen finn alkolister som behöver ett ökat intag av vitaminen.
    Kostråd: Män 1,4 mg/dag, kvinnor 1,1 mg/dag , gravida 1.5mg/dag och ammande 1,6 mg/dag


    Det var några av det många vitaminer. Här är några andra: B2, B9, B12, Biotin, Folsyra, Niacin, Pantotensyra. Dessa är vatten lösliga
    (*= vattenlösliga, övriga fettlösliga)


    Linfrön

    Linfrö är en av våra äldsta kulturväxter. Det är en ettårig ört med vackra himmelsblå blommor. Linfrö är rika på protein, fibrer och mineraler och innehåller mycket fleromättat fett.
    Lite linfrö i brödet gör det saftigare och det håller sig längre. Det passar också bra att strö på fil och gröt eller att blanda i müslin. Jag brukar också smugla ner lite i pannkakor mm.
    Om man blötlägger hela linfrö, så bildas en geléaktig hinna av kostfibrerna, som verkar gynnsamt på tarmarna. Tänk dock på att hela linfrö går rakt igenom kroppen och om man vill komma åt näringsämnena så måste linfröna krossas eller tuggas.
    Många är oroliga för att linfrön innehåller blåsyra. De innehåller ett ämne, linamarin, som i kroppen ombildas till blåsyra och däför ska man inte överskrida intaget. Rekommenderat dagsintag är 1-2 msk enligt livsmedelsverket. Linfrö har så fina egenskaper - dels att de "är bra för magen" och så sin unika sammansättning av nyttiga fettsyror, bl.a. då omega 3 och omega 6 - att de postitiva egenskaperna överväger med stor marginal. Så länge man inte överdoserar så är det ingen fara.
    Lagom är bäst heter det och det gäller även linfrö.


    Sallad


    4 personer:


    400 g svarta- och rödabönor, blötlagda och kokta

    2 msk finhackad persilja

    2 msk finhackad koriander

    1 msk citronsaft

    2 msk fin olja (Camelina)

    1 pressad vitlöksklyfta

    tabasco, sambal oelek

    havssalt och nymalen svartpeppar

    200 g halloumi

    en tallrik sallad av valfria sorter

    12 delade körsbärstomater

    50 g kapris stora, eller svarta oliver



     

    Rör ner de blötlagda och färdigt kokta bönorna i en marinad av citronsaft, persilja och koriander, olja, vitlök, tabasco och sambal oelek. Salta och peppra efter smak.

    Bönorna får gärna ligga i marinaden några timmar för att dra i sig av smakerna.

    Skär osten i portionsstorlekar enligt smak och pensla med olja. Grilla bitarna under grillslingorna i ugnen eller i en grillpanna.

    Lägg en hög av sallad på varje tallrik, fördela bönblandningen över salladen och garnera med tomat och kapris eller oliver. Lägg till sist över osten. Ringla ev. rester av dressingen över salladen.

    Servera genast med varmt bröd.

    P.S: Salladen är ett utmärkt val för vegiterianer!



    Tallriksmodellen

    Tallriksmodellen på bilden nedan visar hur vi bör äta. Det är en basmodell som gäller för vuxna och barn över två år. Proportionerna på tallriken är desamma för alla, men portionsstorleken varierar efter det individuella energibehovet.

    Tidigare pratade man mycket om kostcirkeln men den fungerar snarare som en modell för hela kosthållet och passar inte så bra för den enskilda måltiden. Nu använder man oftast Tallriksmodellen som ger en bra bild av måltidens olika komponenter.

    Fyll tallriken med tre fjärdedelar av mat från växtriket. Hälften av denna kolhydratdel består av potatis, pasta eller ris samt bröd. Den andra hälften är råa och/eller kokta grönsaker och gärna en frukt. Den sista fjärdedelen är proteinrika och ibland även fetare livsmedel som kött, fisk, ägg eller torkade bönor och linser samt ingredienser till såser.

    Äter du enligt Tallriksmodellen får du lagom av allt, du håller dig mätt längre och klarar dagen bättre. Det kan dessutom vara både billigt och miljövänligt.


    Nystart!

    Hejhej! Jag var tvungen att starta om bloggen pga tekniska fel, så alla gamla inlägg är borta! Men vi fortsätter såklart att skriva som vanligt om tips, recept o.s.v. Hoppas ni fortsätter läsa bloggen.

    RSS 2.0