Linfrön

Linfrö är en av våra äldsta kulturväxter. Det är en ettårig ört med vackra himmelsblå blommor. Linfrö är rika på protein, fibrer och mineraler och innehåller mycket fleromättat fett.
Lite linfrö i brödet gör det saftigare och det håller sig längre. Det passar också bra att strö på fil och gröt eller att blanda i müslin. Jag brukar också smugla ner lite i pannkakor mm.
Om man blötlägger hela linfrö, så bildas en geléaktig hinna av kostfibrerna, som verkar gynnsamt på tarmarna. Tänk dock på att hela linfrö går rakt igenom kroppen och om man vill komma åt näringsämnena så måste linfröna krossas eller tuggas.
Många är oroliga för att linfrön innehåller blåsyra. De innehåller ett ämne, linamarin, som i kroppen ombildas till blåsyra och däför ska man inte överskrida intaget. Rekommenderat dagsintag är 1-2 msk enligt livsmedelsverket. Linfrö har så fina egenskaper - dels att de "är bra för magen" och så sin unika sammansättning av nyttiga fettsyror, bl.a. då omega 3 och omega 6 - att de postitiva egenskaperna överväger med stor marginal. Så länge man inte överdoserar så är det ingen fara.
Lagom är bäst heter det och det gäller även linfrö.


KOMMENTARER

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0