Energigifflar
Lika goda som kanelbullar men du får lite mer nyttigheter på köpet. Gifflarna är bakade med en del grahamsmjöl och fyllda med energistinn torkad frukt och äpplen.
150 gram | smör |
5 dl | lättmjölk |
50 gram | jäst |
0,5 tsk | salt |
0,5 dl | råsocker |
12 dl | vetemjöl, ca |
3 dl | grahamsmjöl |
Fyllning | |
1 st | äpple(n), fint hackat |
1 dl | Torkad Frukt, fint hackad av valfri sort eller russin |
0,5 dl | pumpafrön |
2 msk | kanel |
0,5 dl | råsocker |
50 gram | smör |
Pensling | |
1 st | ägg, uppvispat |
Tillagning
ca 32 gifflar
1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av degvätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, det mesta av vetemjölet (spara lite till utbakning) samt grahamsmjölet och blanda till en deg. Knåda 8 minuter, eller 4 minuter i maskin, till en smidig deg. Låt den jäsa i bunken med bakduk i 30 minuter.
3. Blanda under tiden äpple, torkad frukt, pumpakärnor, kanel och råsocker.
4. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor rundel, ca 1/2 cm tjock. Bred smör i ett tunt lager över. Skär först varje rundel i fyra delar och dela varje del i fyra snibbar så du får 16 snibbar per rundel.
5. Lägg en matsked fyllning på den bredaste delen av varje snibb och rulla ihop från samma sida till gifflar. Böj till dem lite så de liknar horn. Låt dem jäsa på plåt under bakduk ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på lite råsocker. Grädda 6-8 minuter och låt svalna på galler.