Min dröm tårta.

FIN MOUSSETÅRTA


Ingredienser Beräknat för 12 portioner
Botten:
3 st ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
1/2 liter repade vinbär
1 dl socker
Fyllning (kesellafromage):
500 g kesella, 10%
9 st gelatinblad
1 st citron
4 st äggulor
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl mjölk
5 dl vispgrädde
Garnering:
3 st gelatinblad
 3 dl avsilad rödvinbärssaft
1-1 1/2 dl vispgrädde
(sockrade) vinbärsklasar

Fin moussetårta. © ICA Bokförlag

Gör så här:

Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Rör ner mjölet och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 20 min. Ugnstemp: 175°C, varmluft 175°C. Låt kakan kallna i formen.

Mixa eller mosa vinbären och sockret till fyllningen till en saftig bärmassa. Sila av bärsaften och späd ev. med röd saft och vatten till garneringsgeléet.

Förbered kesellafromagen. Lägg gelatinbladen, även de som ska användas till garneringen, i kallt vatten. Riv skalet och pressa saften ur citronen.

Blanda äggulor, socker, 2 msk citronsaft, citronskal och mjölken i en kastrull. Sjud allt på svag värme under kraftig vispning tills krämen är tjock och luftig.

Ta kastrullen från värmen. Låt äggkrämen svalna några min. Ta upp 9 av gelatinbladen. Rör ner dem i den varma krämen. Låt den kallna i kallt vatten. Rör i den emellanåt. Häll över krämen i en skål.

Lossa kakan från formen och dela den i 2 bottnar. Låt den undre bottnen ligga kvar på formens bottenplatta. Klipp 2 remsor av smörgåspapper, 15x20 cm. Vira dem runt bottnen som ligger på plattan. Kläm fast formens kant på nytt.
Bred vinbärsmoset jämnt över bottnen. Lägg på den andra bottnen. Tryck fast den jämnt.

Blanda ner kesellan i äggkrämen när den börjar tjockna. Vispa grädden till tjockt skum (ej för fast) och vänd ner det i krämen. Fyll fromagen i formen och bred ut den så att ytan blir jämn. Ställ formen i kylskåpet 3-4 tim.

Ta upp de resterande gelatinbladen. Smält dem på svag värme eller på full effekt, max 800 W, i 30 sek. i mikrovågsugn. Låt lösningen svalna något. Blanda ner den i en fin stråle i saften. Häll den försiktigt ovanpå fromagen som en spegel. Låt geléet stelna.


Lossa försiktigt formens kant. Ta bort pappersremsorna. Lägg tårtan på ett serveringsfat. Garnera med spritsade gräddtoppar. Garnera med vinbärsklasar.


KOMMENTARER

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0